8 tips om sneller te worden!

Loop je elke keer hetzelfde rondje, maar neemt je snelheid niet toe? Of wil jij gewoon een toptijd voor jezelf behalen op de 5/10 kilometer of zelfs de halve marathon, probeer dan te variëren met verschillende (snelheids)trainingen! Hieronder 8 tips/ervaringen welke ik je graag meegeef én waardoor, als je ze opvolgt, bijna gegarandeerd jouw snelheid omhoog zal gaan!

Tip 1: Continuïteit 

Om te beginnen de belangrijkste tip om jezelf constant te verbeteren: continuïteit! Zelf train ik het gehele jaar door minimaal 5 á 6 keer per week, waardoor mijn basisniveau constant hoog ligt (in rustweken minimaliseer ik dit naar 3 á 4 keer per week) . Probeer voor jezelf minimaal 2x per week de loopschoenen aan te trekken, zodat je lichaam hieraan gaat wennen!

Tip 2: Rustige trainingen leiden tot succes

Zie je elke training als een wedstrijd of ga je altijd voor een snel gemiddelde in een training? Stop daarmee! Ongeveer 80% van de trainingen die je doet, moeten langzaam gedaan worden om jouw uithoudingsvermogen te trainen. Zonder deze aerobe trainingen heeft het geen enkele zin om alleen maar op snelheid te trainen. 

Tip 3: Intervallen

De beste manier om aan je snelheid te werken is om intervaltrainingen toe te voegen aan jouw trainingsschema. Een interval training is niets meer of minder dan gewoon een stuk heel snel lopen en dit af te wisselen met stukken langzamer hardlopen. Probeer 1 op de 4 á 5 trainingen een intervaltraining in te voegen, zodat een verhouding van 80% (normaal trainen)-20% (intervallen) ontstaat. 

Tip 4: Opbouwen van intervallen 

De beste manier om intervallen toe te voegen in een hardloopschema is om dit rustig op- en uit te bouwen. Begin bijvoorbeeld met 5x 200M of 5x 1 minuut tijdens een duurloop, waarbij je jouw beoogde wedstrijdtempo loopt. Wissel dit uiteraard af met rustig lopen en / of joggen tussen de sessie door. Pak telkens, bijvoorbeeld, 100 meter rustiger zodat je de volgende sessie weer aankunt.

Tip 5: Doseren van intervaltrainingen

Ga niet elke intervaltraining tot het gaatje, maar zorg ervoor dat je goed doseert. Het is een goed teken als je elke herhaling even hard loopt of deze progressief opbouwt en dus elke herhaling een stukje harder loopt. Loop jezelf dus niet bij de eerste herhaling al voorbij, waardoor de overige herhalingen niet meer haalbaar worden.

“ Probeer voor jezelf minimaal 2 keer per week de loopschoenen aan te trekken, zodat je lichaam hieraan gaat wennen”

Tip 6: Intervallen met een hartslagmeter

Loop jij al met een hartslagmeter? Dit is de perfecte manier om te zien dat je in rustige trainingen, maar ook tijdens intervallen het juiste tempo loopt. Zorg er hierbij dan wel voor dat jouw hartslagzones zijn bepaald door middel van een hartslagtest, zodat je precies weet in welke zones je verantwoord hoort te trainen.

Tip 7: Korte intervallen en lange intervallen

Aan het trainen voor een snelle 5 - of 10 kilometer wedstrijd? Varieer dan de intervallen tussen de 400 meter en 1200 meter. Zorg ervoor dat je deze intervallen loopt op het beoogde wedstrijdtempo zodat jij goed aan dit tempo kunt wennen! Aan het trainen voor een halve- of hele marathon? Dan mag je de tempoblokken wat uitbreiden. Kies dan bijvoorbeeld voor herhalingen van 2 of 3 kilometer op het beoogde wedstrijdtempo. Onderaan deze tips vindt je nog verschillende trainingen welke toe te passen zijn!

Tip 8: Wedstrijden

De beste manier om erachter te komen hoe snel je echt bent, is om wedstrijden te lopen. Plan deze dus regelmatig in om te kijken op wat voor niveau je bent. Daarnaast is het ook de beste motivatie om aan je snelheid te blijven werken!

“ De beste manier om erachter te komen hoe snel je bent, is om wedstrijden te lopen”

Bjorn Koreman Hardloopshop.nl

Naast deze tips heb ik hier een aantal trainingen welke je toe zou kunnen passen om sneller te worden:

Training 1
40 minuten lopen op een rustig tempo met na 20 minuten 5x200 meter.

Training 2
15 minuten inlopen, gevolgd door 10x400 meter op wedstrijdtempo met 200 meter rustig joggen tussendoor. Hierna nog minimaal 10 minuten uitlopen. Deze training is perfect voor een snelle 5 of 10 kilometer.

Training 3
15 minuten inlopen, gevolgd door 5x 1 kilometer op wedstrijdtempo met 500 meter rustig joggen tussendoor. Hierna nog minimaal 10 minuten uitlopen. Deze training is perfect voor zowel een snelle 5 of 10 kilometer, als een snelle halve marathon.

Training 4
15 minuten inlopen, gevolgd door 3x 2 kilometer op wedstrijdtempo met 1 kilometer joggen tussendoor. Hierna nog minimaal 10 minuten uitlopen. Deze training is perfect voor zowel een snelle halve marathon als hele marathon.

Reageer op deze blog

Partners